TABELL
mål & vekt
For å oppnå de beste resultatene på de produktene man lager er det viktig å være nøyaktig når man følger oppskrifter og resepter. De mest nøyaktige resultatene får man med gram.
Det hender at man finner oppskrifter som inneholder gamle og utdaterte måleenheter som kopp og spiseskje o.l. Da er denne tabellen fin å ha. Vi anbefaler at du noterer deg resultatet etter å ha prøvd gamle oppskrifter og redigerer måleenheten når du er fornøyd.
Ofte brukte forkortelser i oppskrifter;
l = liter
dl = desiliter
cl = centiliter
ss = spiseskje
ts = teskje
kg = kilo (1000 gram)
hg = hekto ( 100 gram)
gr = gram
stk = stykker
VÆSKE
(slike mål vil aldri bli helt nøyaktige)
1 k kp = 1 kaffekopp = 1,5 dl
mål & vekt
For å oppnå de beste resultatene på de produktene man lager er det viktig å være nøyaktig når man følger oppskrifter og resepter. De mest nøyaktige resultatene får man med gram.
Det hender at man finner oppskrifter som inneholder gamle og utdaterte måleenheter som kopp og spiseskje o.l. Da er denne tabellen fin å ha. Vi anbefaler at du noterer deg resultatet etter å ha prøvd gamle oppskrifter og redigerer måleenheten når du er fornøyd.
Ofte brukte forkortelser i oppskrifter;
l = liter
dl = desiliter
cl = centiliter
ss = spiseskje
ts = teskje
kg = kilo (1000 gram)
hg = hekto ( 100 gram)
gr = gram
stk = stykker
VÆSKE
(slike mål vil aldri bli helt nøyaktige)
1 k kp = 1 kaffekopp = 1,5 dl
1 t kp = 1 tekopp = 2,5 dl
1 l væske = 6 – 7 kp
1 dl væske = 6 -7 ss
1 l væske = 6 – 7 kp
1 dl væske = 6 -7 ss
1 ss = 3 ts
SMØR – FETT
1 ss smør / fast fett = 30 gr
1 ts smør / fast fett = 10 gr
1 dl smelta smør / fett = 100 gr
1 ss smelta smør / fett = 15 gr
1 dl olje = 90 gr
EGG – EGGEHVITE
1 egg = ca 50 – 60 gr
1 eggehvite = ¼ dl
4 eggehviter = 1 dl
FARIN – SIRUP
1 dl farin = 85 gr
1 ss farin = 15 gr
1 dl melis = 50 – 55 gr
1 ss melis = 10 – 12 gr
1 dl sirup = 135 – 146 gr
1 ss sirup = 20 – 25 gr
DIVERSE TØRRVARER
1 dl potetmel = 70 gr
1 ss potetmel = 15 gr
1 dl hvetemel = 50 gr
1 ss hvetemel = 10 – 12 gr
1 dl risengryn = 60 gr
1 dl tørkede erter = 90 -100 gr
1 dl kakaopulver = 40 gr
1 ss kakaopulver = 12 gr
1 dl malt kaffe = 40 gr
1 ss malt kaffe = 10 gr
1 dl revet ost = 35 – 50 gr
1 middels stor løk = 50 gr
1 dl hakket løk = 50 gr
1 ss hakket løk = 10 – 12 gr
1 middelstor rå potet= 50 – 75 gr
1 dl salt fint = 115 gr
1 ss salt fint = 20 – 25 gr
1 ts malt pepper = 3 – 4 gr
KNIVER
1 egg = ca 50 – 60 gr
1 eggehvite = ¼ dl
4 eggehviter = 1 dl
FARIN – SIRUP
1 dl farin = 85 gr
1 ss farin = 15 gr
1 dl melis = 50 – 55 gr
1 ss melis = 10 – 12 gr
1 dl sirup = 135 – 146 gr
1 ss sirup = 20 – 25 gr
DIVERSE TØRRVARER
1 dl potetmel = 70 gr
1 ss potetmel = 15 gr
1 dl hvetemel = 50 gr
1 ss hvetemel = 10 – 12 gr
1 dl risengryn = 60 gr
1 dl tørkede erter = 90 -100 gr
1 dl kakaopulver = 40 gr
1 ss kakaopulver = 12 gr
1 dl malt kaffe = 40 gr
1 ss malt kaffe = 10 gr
1 dl revet ost = 35 – 50 gr
1 middels stor løk = 50 gr
1 dl hakket løk = 50 gr
1 ss hakket løk = 10 – 12 gr
1 middelstor rå potet= 50 – 75 gr
1 dl salt fint = 115 gr
1 ss salt fint = 20 – 25 gr
1 ts malt pepper = 3 – 4 gr
KNIVER
For en hver kokk – hobbykokk er det viktig å ha gode
arbeidsredskaper, man må ha utstyret i orden. Vi kokker kan si at utstyret er
halve jobben.
Det finnes et hav av kniver – og prisforskjellene er
himmelvide. Kjøper du et startsett med kniver fra Victorinox, så har du så du
greier deg lenge! Knivene får du med treskaft eller med fibrox. Hva som passer
best for deg vil du finne ut i butikken – hold en kniv og kjenn hvordan den
ligger i hånda di. En god arbeidskniv må kjennes god å holde i. Det som er
fordelen med fibrox er at skaftet ikke blir glatt selv om det blir vått eller
fettete. Selve knivstålet er likt for begge typene.
Når du kjøper det nye kniver så MÅ du spandere på deg et
knivstål som passer de knivene du kjøper. Har du et gammelt knivstål som du
ikke aner opphavet til, så kast det – dette kan like gjerne ødelegge knivene
dine som å skjerpe de.
Oppbevaring og renhold
Knivene skal ikke under noen omstendighet inn i en
oppvaskmaskin – de skal skylles i varmt vann med en dæsj zalo og vaskes med en
myk kost før du tørker de og legger de på plass. Oppvaskmaskin gjør knivene
uskarpe – og treskaft sprekker etter et par runder.
Har du ikke magnetlist, så kjøp en! Du får i ulike former
som passer på vegg eller i skuff – jeg foretrekker å ha min i skuff. Det er
fort gjort å komme borti knivene når de henger på veggen, og du risikerer hakk
i benkeplate eller i fingre og tær.
De ulike utformingene på knivene og bruksområder

D: FILETKNIV –
brukes til filetering av fisk.
E: SLAKTEKNIV –
brukes også til grovstykking og utbeining av kjøtt. Du vet selv om du trenger
den eller ikke J
F: BRØDKNIV – grei
til å dele opp gjærbakst og andre bakverk, men jeg foretrekker konditorkniven
til det bruket.
G: KONDITORKNIV- –
et must når du skal dele opp kaker og skjære opp bakverk. Den er også fin til å
bre krem over kaker med, om du ikke har en palett da…
NB: I tillegg trenger du en real kokkekniv (fås i flere
størrelser - brukes til alt av kutting og skjæring(1), en grønnsakskniv +
rotkniv (til rensing og småpuskarbeid) (2) og et knivstål (til skjerping av
knivene – må gjøres jevnlig)(3)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar