tirsdag 20. november 2012

Raspeballer med salt kjøtt og rotmos



En gammel slager som er god å ta fram i ny og ne - skikkelig husmannskost!


Saltkjøtt

Ca 1,2 kg salt kjøtt av lam eller svin
2½ l vann
Saltkjøtt av okse, gris eller lam/sau kokes til det blir mørt


  • Legg kjøttet i kaldt vann
  • Kok opp og skum av på toppen
  • La kjøttet trekke til det er mørt (slipper beina)
  • Trekketiden avhenger litt av type kjøtt og hvor store bitene er – regn med 2–2½ timer


Raspeball – komle – potetball
(Kjært barn har mange navn)


250 g rå poteter
125 g kokte poteter
Ca. 80 g byggmel (vil du ha lysere farge kan du erstatte noe av byggmelet med hvetemel)
1 ts salt

  • Riv alle potetene på rivjern
  • Ha i salt og byggmel
  • Lag røra så tykk at den kan formes til baller med en teskje, ha litt vann på skjea og i hånda når du former de, da får du en glatt og fin overflate
  • Trekk ballene i krafta sammen med kjøttet til de flyter opp, ca. 20 minutter


Rotmos

250 g kålrabi
100 gulrot
1–2 poteter
3 dl kraft fra kokingen av saltkjøttet
pepper
salt


  • Skrell kålrabi, gulrot og poteter og skjær i biter
  • Kokes mørt i kraft fra saltkjøttet
  • Stappes og smakes til med salt og pepper
  • Varm opp i kjelen før servering

1 kommentar: