mandag 20. august 2012

Den perfekte lørdagsmenyen




"Skinken fra fjellet"

1 pk ruccola
1 glass soltørkede tomater
250 g brie i skiver
200 g jamon eller spekeskinke
extra virgin oil
  • Skyll ruccolaen og tørk av med kjøkkenpapir. 
  • Ha det i en bolle eller legg fordel det på tallerkenene.
  • Ta noen spiseskjeer med soltørkede tomater over og hell litt av oljen i glasset over salaten.
  • Kutt skinken og brien i skiver og dander over salaten.
  • Hell over litt god olje til slutt.






Grillet hummer med urtesmør
  
et ekte luksusdyr på tallerkenen..

2 hummer ferske eller ferdig kokte

urtesmør
200 g ekte meierismør (rom temperert)
2 hvitløksfedd
1/2 sitron
2 ts sitronskall
2 ss estragon
1/2 chili
pepper
salt
fersk dill
fersk basilikum
fersk oregano
Fersk persille

  • Lag først smøret. Rør alt godt sammen med en stavmikser eller sleiv. 
  • Kok hummeren;
  • En hummer skal kokes raskt opp og deretter raskest mulig kjøling i isvann.  
  •  Bruk en stor kjele med masse vann, sånn at hummerne er dekket og det ikke slutter å koke når du putter de ned i kjelen. Bruk gjerne saltvann da dette gir en bedre smak på hummeren. Har du ikke saltvann, bruk vann med 40 gram salt pr liter vann. 
  •  Dypp hummeren i det kokende vannet med hodet først. Mange putter hummeren i fryseren for å bedøve den og stikker en kniv gjennom midt på hodet og skjærer fremover. Stress reduserer kvaliteten på hummeren, så avlive hummeren raskt og humant gjør kjøttet til en delikatesse. 
  • Hold full effekt på kokeplate til hummerne er oppi og skru ned sånn at vannet er oppunder kokepunktet. Ikke kok hummeren for lenge. 1/2 hummer :8-10 minutter- 1 kilos hummer: 15 min. 1 1/2 kilos hummer: 17 min- 2 kilos hummer: 20 minutter 
  •  Ta hummerne ut av kjelen og kjøl de ned i rennende kaldt vann og legg den på ryggen for å bevare på saftigheten. 
  • Kokt hummer deles i to - ta ut paven
  • kryddersmør fordeles rikelig over hummeren
  • Gratiner i ovn eller på grill til smøret er smeltet og hummeren er varm

Server med godt brød og en god salat.

Champagne er godt følge i glasset









Panna Cotta med bringerbærcoulis

PANNA COTTA

Ingredienser

6 dl fløte
1 vaniljestang
skallet av ½ sitron
3 pl. gelatin
1/2 dl melk
125 g sukker
½ dl smak (saft eller likør)



Tilberedning

  • Bløtlegg gelatinen i melken 
  • Fløte kokes med sitronskall, sukker og margen av en vaniljestang + stangen – kok til sukkeret har løst seg opp. 
  • Sil ut vaniljestang og sitronskall. 
  • Varm opp melken og smelt inn gelatinen 
  • Gelatinen tilsettes i den kokte kremen 
  • Settes til avkjøling, rør med jevne mellomrom slik at massen ikke stivner langs kantene på bollen 
  • Smak til 
  • Settes til kjøl i minimum 3 timer 
  • Konsistensen skal være slik at den siger litt ut når du legger den opp 

 Server med friske bær og/eller bærcoullis




BÆRCOULIS


10 porsjoner


Ingredienser


2 dl vann
100 g sukker
400 gram bær
Melis



Tilberedning

  • Kok tykk sukkerlake av vann og sukker. Avkjøl 
  • Mos bær og passer mosen for å få fjernet skinn og steiner 
  • Tilsett sukkerlaken i bærmassen til massen ikke lenger renner utover, men blir liggende jevnt på tallerken 
  • Smak til med melis








torsdag 2. august 2012

Spaghetti al Pesto


Smakfull Spaghetti

Ingredienser:

4 pers

500 g spaghetti
4 ss olivenolje
6 ss pesto
3 tomater
salt og pepper
fersk basilikum

fetaost


  • Kok spaghettien etter anvisningen på pakken.
  • Del tomaten i båter og fres de i en stekepanne med salt og pepper til de er møre.
  • Hell vannet av spaghettien og ha den tilbake i kjelen med litt olivenolje.
  • Ha over pestoen og tomatene, og bland alt godt sammen. 
  • Hvis du ønsker kan du smuldre fetaost over med nykvernet pepper.

spaghetti aglio e olio






For de som er glad i hvitløk


Ingredienser:

4 pers.


500 g spaghetti
1 dl olivenolje
6-8 hvitløksfedd, presset
tørkede chiliflak
1-2 fersk oregano eller tørket
salt og pepper
revet parmesan

  • Kok pastaen etter anvisning på pakken eller prøv deg på å lage din egen spaghetti.
  • Ha olje i en stor stekepanne, og varm opp på lav varme
  • tilsett hvitløk, chiliflak og oregano og la det surre et par minutter.
  • Ta den nykokte pastaen over i stekepannen og bland alt godt sammen
  • smak til med salt og pepper.
  • Server med revet parmesan over. 

Vaniljekrem



Den beste vaniljekremen

2,75 dl melk
1/4 vaniljestang eller 1/2 ts vaniljesukker
3 eggeplommer
60 g sukker
15 g hvetemel
15 g maismel
3 ss kremfløte

  • varm melken opp til kokepunktet i en liten kjele.
  • hvis du bruker vaniljestang, så ha den i melken og sett til side i 30 minutter slik at den setter smak.
  • ha eggeplommene i en liten ildfast bolle. tilsett sukker og rør til det er lyst og kremaktig. sikt i mel og maismel og rør godt sammen til en jevn blanding
  • ta ut vaniljestangen og kok opp melken igjen. hell den over eggeplommene og bland forsiktig. ha den tilbake i kjelen og kok opp under kraftig omrøring. la den småkoke i 2 minutter. rør hele tiden til det er fint og tykt.
  • rør inn vaniljesukkeret hvis du skal bruke det og kremfløten. hell det i en bolle og legg plastfolie over og la det avkjøles i 2 timer før bruk. 

Kirsebærlikør




Ingredienser:

Til et 2 L glass

1,7 dl kirsebær
1 kg sukker
1 flaske sprit (60%)


  • Rens bærene og fjern steinene fra halvparten av kirsebærene.
  • Legg kirsebærene 1/4 opp i glasset og fyll opp med sukker.
  • Hell over sprit til kanten.
  • Etterfyll med mer kirsebær hvis du har.
  • Snu på glasset til sukkeret er oppløst og vend på det hver dag i en uke.
  • Sett likøren i kjelleren eller et annet mørkt sted i 3-4 måneder.
Ikke kast bærene i glasset, de kan brukes til en herlig "voksendessert" sammen med vaniljeis. Bærene inneholder alkohol:O) 

Kirsebærsyltetøy


Nyt hjemmelaget kirsebærsyltetøy på ferskt grovbrød eller bruk det som saus til dessert. Smaker himmelsk sammen med vaniljeis.

Ingredienser:

21/2 kg kirsebær
1 kg sukker

Fremgangsmåte:


  • Fjern steinene fra kirsebærene og ha bær og sukker i en kjele med tykk bunn.
  • Kok opp og fjern skummet.
  • La syltetøyet koke i 10 minutter

Det er en ting som er viktig for å unngå bakteriedannelse og det er hygiene Kok glassene og utstyret før du heller over syltetøyet. Sett lokket på og mer med innhold og dato.

Frys ned og gi i presang og kos deg med resten selv på en kald høstdag.




Kirsebærpai


De flotte bærene ble plukket ned igår og er klare for å bli kirsebærlikør, kirsebærsyltetøy og en deilig varm kirsebærpai servert med vaniljeis




Kirsebærpai


Tertedeig:

300 g hvetemel
200 g kaldt usaltet smør i terninger på 2 cm
100 g melis
1 egg


  • smuldre mel, melis og smør i en bolle for hånd eller foodprossesor. 
  • tillsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i foodprossesoren. 
  • pakk deigen inn i plast og la den hvile i minst 4 timer i kjøleskapet, gjerne natten over.
  • forvarm ovnen til 180 grader.
  • kjevle deigen til ca 3 cm tykk leiv. smør en terteform og legg leiven i formen slik at den dekker bunn og kant.
  • bruk en gaffel og prikk bunnen for at den ikke skal blåse seg opp under steking 
  • sett tertebunnen i fryseren til deigen er hard, ca 30 minutter.
  • legg et bakepapir på bunnen og fyll med tørkede erter eller linser. dette for at deigen ikke skal skli ned langs sidene under steking.
  • stek deigen i 10 minutter, fjern erter og bakepapir. la bunnen steke i ytterligere 10 minutter til den er gyllen. 
  • la den avkjøles

Vaniljekrem:

2,75 dl melk
1/4 vaniljestang eller 1/2 ts vaniljesukker
3 eggeplommer
60 g sukker
15 g hvetemel
15 g maismel
3 ss kremfløte

  • varm melken opp til kokepunktet i en liten kjele.
  • hvis du bruker vaniljestang, så ha den i melken og sett til side i 30 minutter slik at den setter smak.
  • ha eggeplommene i en liten ildfast bolle. tilsett sukker og rør til det er lyst og kremaktig. sikt i mel og maismel og rør godt sammen til en jevn blanding
  • ta ut vaniljestangen og kok opp melken igjen. hell den over eggeplommene og bland forsiktig. ha den tilbake i kjelen og kok opp under kraftig omrøring. la den småkoke i 2 minutter. rør hele tiden til det er fint og tykt.
  • rør inn vaniljesukkeret hvis du skal bruke det og kremfløten. hell det i en bolle og legg plastfolie over og la det avkjøles i 2 timer før bruk. 



Kirsebærfyll:

4-5 dl kirsebær
1/4 cup hvetemel
1/4 ss kanel
1 cup sukker
1/4 ss mandel essens ( kan sløyfes)
1 1/3 ss margarin


  • Fjern steinene fra kirsebærene og annet smuss
  • Bland kirsebær, mel, kanel og margarin i en tykkbunnet kasserolle.
  • Kok opp under omrøring og sett ned temperaturen og la den småputre i 7 minutter.
  • Ta kasserollen av plata og rør inn mandelessens hvis du ønsker det.


  • Legg et lag med vaniljekrem over tertebunnen og et lag med kirsebærfyll før du steker paien videre i ca 25 minutter. avhengig av ovnen. 
Server en varm rykende pai med vaniljeis eller krem.