torsdag 2. august 2012

Kirsebærpai


De flotte bærene ble plukket ned igår og er klare for å bli kirsebærlikør, kirsebærsyltetøy og en deilig varm kirsebærpai servert med vaniljeis




Kirsebærpai


Tertedeig:

300 g hvetemel
200 g kaldt usaltet smør i terninger på 2 cm
100 g melis
1 egg


  • smuldre mel, melis og smør i en bolle for hånd eller foodprossesor. 
  • tillsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i foodprossesoren. 
  • pakk deigen inn i plast og la den hvile i minst 4 timer i kjøleskapet, gjerne natten over.
  • forvarm ovnen til 180 grader.
  • kjevle deigen til ca 3 cm tykk leiv. smør en terteform og legg leiven i formen slik at den dekker bunn og kant.
  • bruk en gaffel og prikk bunnen for at den ikke skal blåse seg opp under steking 
  • sett tertebunnen i fryseren til deigen er hard, ca 30 minutter.
  • legg et bakepapir på bunnen og fyll med tørkede erter eller linser. dette for at deigen ikke skal skli ned langs sidene under steking.
  • stek deigen i 10 minutter, fjern erter og bakepapir. la bunnen steke i ytterligere 10 minutter til den er gyllen. 
  • la den avkjøles

Vaniljekrem:

2,75 dl melk
1/4 vaniljestang eller 1/2 ts vaniljesukker
3 eggeplommer
60 g sukker
15 g hvetemel
15 g maismel
3 ss kremfløte

  • varm melken opp til kokepunktet i en liten kjele.
  • hvis du bruker vaniljestang, så ha den i melken og sett til side i 30 minutter slik at den setter smak.
  • ha eggeplommene i en liten ildfast bolle. tilsett sukker og rør til det er lyst og kremaktig. sikt i mel og maismel og rør godt sammen til en jevn blanding
  • ta ut vaniljestangen og kok opp melken igjen. hell den over eggeplommene og bland forsiktig. ha den tilbake i kjelen og kok opp under kraftig omrøring. la den småkoke i 2 minutter. rør hele tiden til det er fint og tykt.
  • rør inn vaniljesukkeret hvis du skal bruke det og kremfløten. hell det i en bolle og legg plastfolie over og la det avkjøles i 2 timer før bruk. 



Kirsebærfyll:

4-5 dl kirsebær
1/4 cup hvetemel
1/4 ss kanel
1 cup sukker
1/4 ss mandel essens ( kan sløyfes)
1 1/3 ss margarin


  • Fjern steinene fra kirsebærene og annet smuss
  • Bland kirsebær, mel, kanel og margarin i en tykkbunnet kasserolle.
  • Kok opp under omrøring og sett ned temperaturen og la den småputre i 7 minutter.
  • Ta kasserollen av plata og rør inn mandelessens hvis du ønsker det.


  • Legg et lag med vaniljekrem over tertebunnen og et lag med kirsebærfyll før du steker paien videre i ca 25 minutter. avhengig av ovnen. 
Server en varm rykende pai med vaniljeis eller krem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar