onsdag 29. august 2012

Tapasbaren

Opprinnelsen til tapas er fra Spania der de fikk snacks til vinen eller cherryglasset. Tapas kommer fra det spanske ordet tapar som  betyr å "dekke over" eller "dekke til". Kelnerne plasserte en brødskive over glassene for å forhindre fluer og andre insekter. Andre mener det var for å holde arbeiderne mette gjennom arbeidsdagen ved å spise små måltider. 





ALBÓNDIGAS 
kjøttboller
(6 porsjoner)

Ingredienser:

175 g kjøttdeig av svin
175 g malt kalvekjøtt
3 hvitløksfedd, knust
4 ss brødsmuler
4 ss tomatjuice
1 liten løk
1 ts malt koriander
1 ts malt muskat
1 ts malt spisskummen
en klype malt kanel
1 egg
2 ss olivenolje
1 boks knuste tomater
1 dl rødvin
1 ts sukker
3 ss hakket bladpersille

Fremgangsmåte:

  1. La brødsmulene svelle i tomatjuicen i ca 15.min
  2. Bland kjøttdeigen, brødsmuler, egg og krydderet i en bolle og kna til en smidig og jevn masse
  3. Riv halve løken og hvitløken og bland det inn i deigen. 
  4. Dekk bollen til og sett det i kjøleskap i 30 minutter
  5. Form små kjøttboller som stekes i overmiddels varme i halvparten av oljen og legg de på et fat
  6. Saus: varm opp oljen i en stekepanne på middels varme og ha resten av løken i skiver til det mykner
  7. Tilsett vinen og kok i 1 minutt
  8. Ha i hakkede tomater, sukker og persillen og la det koke i noen minutter før kjøttbollene legges i.
  9. Serveres varm



GAMBAS AL AJILLO
Hvitløkreker
(4 posjoner)

Ingredienser:

1 1/4 rå reker (scampi)
80 g smør, smeltet
2 dl olivenolje
8 hvitløksfedd, knust
1 Chili i tynne strimler

Brød med sprø skorpe til servering


Fremgangsmåte:


  1. Forvarm ovnen til 250°C
  2. Skrell rekene, men la halene være hele. 
  3. Ta ut den svarte strengen i ryggen, begynn fra hodet
  4. Skjær en fleng i ryggen på rekene
  5. Bland smør og olje og fordel i 4 små keramikkskåler (cazuelas de barro)
  6. Knus hvitløken og ha sammen med rekene i skålene
  7. Stek i ovnen til blandingen begynner å boble (ca 10 min.)
  8. Server med brød




Asparges med spekeskinke

Ingredienser:

1 bunt med asparges
1 pk med spekeskinke eller serranoskinke

Fremgansmåte:
  1. Skrell og blansjer aspargesene
  2. Surr rundt spekeskinke




Marinert lammeskank
cordero
(4 porsjoner)

Ingredienser:

4 lammeskank

marinade:
1 ts salt
1/2 ts nykvernet svart pepper
1-2 finhakkede hvitløksfedd
1-2 ss hakket, frisk basilikum
1/2 hakket chili
1 1/2 dl olivenolje
evt. litt aluminiumsfolie

Fremgangsmåte:

  1. Bland alle ingrediensene til marinaden og hell det i en plastpose
  2. Legg i klubbene og la de marinere i minst en time, helst over natten
  3. Ta ut klubbene og la de renne litt av før de stekes på høy varme for å danne en stekeskorpe
  4. Ha Lammeskankene i en form og snurr litt aluminiumfolie rundt hvert av lammebeina så de ikke blir svidd
  5. Ha de i en form og stek i ovnen på 175°C i ca 45 minutter, avhengig av størrelsen på klubbene



Kylling med honning og sennep

ingredienser:


2 kyllingfileter
1 egg
3ss hvetemel
1/3 ts salt
3 krm finmalt svart pepper
3 ss olivenolje
3 ss flytende honning
2 ss dijonsennep
1 ss soyasaus


Fremgangsmåte:

  1. Skjær kyllingen i passe store terninger
  2. Visp sammen egget i en liten bolle
  3. Bland sammen mel,salt og pepper i en annen bolle
  4. Dypp kyllingbitene i egget og deretter i melet og la de tørke litt
  5. Varm opp oljen i en stekepanne og stek kyllingen til de er gjennomstekte og gylne.
  6. Bland honning, sennep og soyasaus og ha den nystekte kyllingen i
  7. serveres varm



ALLIOLI
Aïoli (Hvitløksmajones)



ingredienser:


2 eggeplommer
4 hvitløksfedd, knust
0,6 dl hvitvinseddik eller sitronsaft
2,5 dl mild olivenolje
1 ss hakket persille


Fremgangsmåte:


  1. Hell eggeplommer, hvitløk og halvparten av eddiken i en bolle
  2. Bruk en stålvisp eller mikser og visp til alt er godt blandet
  3. Visp mens du heller gradvis resten av oljen i en tynn stråle til du har en tykk majones
  4. Ha i persillen og smak til med salt og pepper
  5. Rør om og server



Marinert manchego og oliven



Ingredienser:
200-300 g manchego, i 1x1 cm terninger
15-20 oliven
frisk basilikum
1 dl god olivenolje
2-3 ss soltørkede tomater



Fremgangsmåte:

  1. Ha alle ingrediensene i en skål og vend det forsiktig sammen
  2. La osten få trekke i minst 20 minutter før servering, eller helst over natten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar