KjøkkentipsTABELL 

mål & vekt

For å oppnå de beste resultatene på de produktene man lager er det viktig å være nøyaktig når man følger oppskrifter og resepter. De mest nøyaktige resultatene får man med gram.

Det hender at man finner oppskrifter som inneholder gamle og utdaterte måleenheter som kopp og spiseskje o.l. Da er denne tabellen fin å ha. Vi anbefaler at du noterer deg resultatet etter å ha prøvd gamle oppskrifter og redigerer måleenheten når du er fornøyd.Ofte brukte forkortelser i oppskrifter; 

l = liter
dl = desiliter
cl = centiliter
ss = spiseskje
ts = teskje
kg = kilo (1000 gram)
hg = hekto ( 100 gram)
gr = gram
stk = stykker


VÆSKE
(slike mål vil aldri bli helt nøyaktige)

1 k kp = 1 kaffekopp = 1,5 dl
1 t kp = 1 tekopp = 2,5 dl

1 l væske = 6 – 7 kp

1 dl væske = 6 -7 ss 

1 ss = 3 ts


SMØR – FETT 

1 ss smør / fast fett = 30 gr
1 ts smør / fast fett = 10 gr
1 dl smelta smør / fett = 100 gr
1 ss smelta smør / fett = 15 gr
1 dl olje = 90 gr

EGG – EGGEHVITE 

1 egg = ca 50 – 60 gr
1 eggehvite = ¼ dl
4 eggehviter = 1 dl


FARIN – SIRUP 

1 dl farin = 85 gr
1 ss farin = 15 gr
1 dl melis = 50 – 55 gr
1 ss melis = 10 – 12 gr
1 dl sirup = 135 – 146 gr
1 ss sirup = 20 – 25 gr
DIVERSE TØRRVARER

1 dl potetmel = 70 gr
1 ss potetmel = 15 gr
1 dl hvetemel = 50 gr
1 ss hvetemel = 10 – 12 gr
1 dl risengryn = 60 gr
1 dl tørkede erter = 90 -100 gr
1 dl kakaopulver = 40 gr
1 ss kakaopulver = 12 gr
1 dl malt kaffe = 40 gr
1 ss malt kaffe = 10 gr
1 dl revet ost = 35 – 50 gr
1 middels stor løk = 50 gr
1 dl hakket løk = 50 gr
1 ss hakket løk = 10 – 12 gr
1 middelstor rå potet= 50 – 75 gr
1 dl salt fint = 115 gr
1 ss salt fint = 20 – 25 gr
1 ts malt pepper = 3 – 4 grKNIVER

For en hver kokk – hobbykokk er det viktig å ha gode arbeidsredskaper, man må ha utstyret i orden. Vi kokker kan si at utstyret er halve jobben.

Det finnes et hav av kniver – og prisforskjellene er himmelvide. Kjøper du et startsett med kniver fra Victorinox, så har du så du greier deg lenge! Knivene får du med treskaft eller med fibrox. Hva som passer best for deg vil du finne ut i butikken – hold en kniv og kjenn hvordan den ligger i hånda di. En god arbeidskniv må kjennes god å holde i. Det som er fordelen med fibrox er at skaftet ikke blir glatt selv om det blir vått eller fettete. Selve knivstålet er likt for begge typene.

Når du kjøper det nye kniver så MÅ du spandere på deg et knivstål som passer de knivene du kjøper. Har du et gammelt knivstål som du ikke aner opphavet til, så kast det – dette kan like gjerne ødelegge knivene dine som å skjerpe de.

Oppbevaring og renhold

Knivene skal ikke under noen omstendighet inn i en oppvaskmaskin – de skal skylles i varmt vann med en dæsj zalo og vaskes med en myk kost før du tørker de og legger de på plass. Oppvaskmaskin gjør knivene uskarpe – og treskaft sprekker etter et par runder.

Har du ikke magnetlist, så kjøp en! Du får i ulike former som passer på vegg eller i skuff – jeg foretrekker å ha min i skuff. Det er fort gjort å komme borti knivene når de henger på veggen, og du risikerer hakk i benkeplate eller i fingre og tær.De ulike utformingene på knivene og bruksområder

A, B, C: UTBEININGSKNIVER – brukes til å beine ut kjøtt, eggen er bøyelig til en viss grad for å kunne forme seg etter trykket du legger på. Dette gjør at du får reinskjært stykkene bedre. Her er de vist i ulike størrelser, du trenger en større kniv for å beine ut okse enn for kylling. Skal du ha bare en, så velg den mellomste J

D: FILETKNIV – brukes til filetering av fisk.

E: SLAKTEKNIV – brukes også til grovstykking og utbeining av kjøtt. Du vet selv om du trenger den eller ikke J

F: BRØDKNIV – grei til å dele opp gjærbakst og andre bakverk, men jeg foretrekker konditorkniven til det bruket.

G: KONDITORKNIV- – et must når du skal dele opp kaker og skjære opp bakverk. Den er også fin til å bre krem over kaker med, om du ikke har en palett da…

NB: I tillegg trenger du en real kokkekniv (fås i flere størrelser - brukes til alt av kutting og skjæring(1), en grønnsakskniv + rotkniv (til rensing og småpuskarbeid) (2) og et knivstål (til skjerping av knivene – må gjøres jevnlig)(3)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar