Saltkjøtt
Ca 1,2 kg salt kjøtt av lam eller svin
2½ l vann
Saltkjøtt av okse, gris eller lam/sau kokes til det blir mørt
- Legg kjøttet i kaldt vann
- Kok opp og skum av på toppen
- La kjøttet trekke til det er mørt (slipper beina)
- Trekketiden avhenger litt av type kjøtt og hvor store bitene er – regn med 2–2½ timer
Raspeball – komle – potetball
(Kjært barn har mange navn)
250 g rå poteter
125 g kokte poteter
Ca. 80 g byggmel (vil du ha lysere farge kan du erstatte noe av byggmelet med hvetemel)
1 ts salt
- Riv alle potetene på rivjern
- Ha i salt og byggmel
- Lag røra så tykk at den kan formes til baller med en teskje, ha litt vann på skjea og i hånda når du former de, da får du en glatt og fin overflate
- Trekk ballene i krafta sammen med kjøttet til de flyter opp, ca. 20 minutter
Rotmos
250 g kålrabi
100 gulrot
1–2 poteter
3 dl kraft fra kokingen av saltkjøttet
pepper
salt
salt
- Skrell kålrabi, gulrot og poteter og skjær i biter
- Kokes mørt i kraft fra saltkjøttet
- Stappes og smakes til med salt og pepper
- Varm opp i kjelen før servering
Kjempregodt.
SvarSlett