Vi kjenner biscotti som italienske kaffekjeks, et godt følge
til cappuccino og en klassiker med Vin Santo. Tradisjonelt ble de laget med
mandler, nå finnes det et utall smaksvarianter. Det fine med disse er at når du
har bakt en solid porsjon og oppbevarer de tørt i lukket boks, så har du alltid
noe godt til kaffen. Italienerne selv kaller biscotti for cantucci,
biscotti
bruker de som en fellesbetegnelse for det mangfoldet som finnes av tørre, sprø
kaker.
Disse små godbitene har en lang historie – helt tilbake til
romertiden da ble de laget for at de var holdbar mat på de lange reisene til de
romerske legionærer. Etter romernes fall ble biscotti «borte» en stund og fikk
sin renessanse i Toscana og godskrives en baker der som fant disse kakene
ypperlige til å duppe i den søte vinen Vin Santo. Siden den gang har biscottien
vært dyppet i både kaffe og vin. Og la oss fortsette med det.
(nok til 50 -60 stk)
100 g romtemperert meierismør
1,5 dl sukker
2 ts vaniljesukker, ekte
1 egg
100 g mandler
50 g valnøtter
50 g pistasjnøtter
1 ss revet appelsinskall (kan erstattes med sitron- og eller
limeskall) eller lag en fin blanding av alle tre
3,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Tilberedning
- Rør smør, sukker og vaniljesukker luftig
- Grovhakk nøttene
- Når smørblandingen er luftig tilsetter du ett egg og rører det godt inn
- Vend inn nøtter og appelsinskall
- Vend til slutt inn melet som er iblandet bakepulver. Deigen skal være litt løs, men ikke klebe. Tilsett mer mel om nødvendig
- Del deigen i fire like store emner som du triller til pølser som er så lange at de går på tvers av stekebrettet. Legg bakepapir på brettet og legg «pølsene» med godt mellomrom (deigen siger litt utover).
- Trykk deigen litt flat på toppen
- Stek midt i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter
- Ta brettet ut og sett ovnen på 50 grader – la døra stå åpen, da synker temperaturen raskere
- Del opp kakene ved å skjære på skrå, lillefinger brede skiver som er ca. 5 cm lange (ikke vent for lenge for da smuldrer de lett når du skjærer i dem)
- Legg skivene med snittsiden opp tilbake på stekebrettet og sett de inn i ovnen på 50 grader i 45 minutter for å tørke de.
- Avkjøl og nyt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar