søndag 14. oktober 2012

Tinvedbær


En glemt skatt fra havgapet ved kysten i Trøndelag

Tindved er en vekst vi finner mye av rundt Trondheimsfjorden, den vokser også spredt langs kysten opp til Troms. På Ørlandet, helt i utløpet av Trondheimsfjorden finner vi den tetteste forekomsten av tindved. Man antar at utbredelsen av tindved var mye mer omfattende rett etter istiden, så det er en vekst som naturlig tilhører vår flora.

Tindved trives best i sandholdig jord, og trives godt i sjøkanten. Planten er robust og tåler godt temperaturendringer. Det er kanskje derfor den trives så godt på pannekakeflate forblåste Ørlandet? Her ute er ikke værgudene nådige når de slår seg løs, været veksler fort i vinterhalvåret fra havblikk og varmegrader til bitende stormer med orkan i kastene og temperaturer tilsvarende 40 minus. Både planter og mennesker må være robuste for å trives.

Dette er egentlig en “falsk frukt”, det vil si at selve frukten sitter som en kjerne innenfor fruktkjøttet. Fargen er sterk orange og størrelsen er som en ert. Selve frukten vokser direkte på kvistene innimellom lange torner, noe som gjør den vanskelig å høste. Det er en mulig årsak til at ikke noen har tatt seg bryet med å utvikle produkter? Rent ernæringsmessig er tindvedbær en juvel, så den er i Europa og Kina mest benyttet som medisinplante. Rik på vitamin C, er den et godt tilskudd for å bekjempe infeksjoner, oljen skal virke beskyttende for huden mot både vær og vind. I tillegg er saften slimløsende. Dette er bare en brøkdel av de helsemessige egenskapene denne veksten har, så hvorfor henger den der urørt?
I Sverige og Danmark lyder denne veksten Havtorn, der benyttes den en del til kommersiell produksjon, mer til helsekost og kosmetikk enn til hverdagskost. Selv der omtales denne veksten som en glemt skatt. Navnet Havtorn kommer nok av at den veksten vokser nær havet og at den har lange torner. 


TINDVEDBÆRSAFT


1 kg tindvedbær
Ca. 2 liter vann
3 dl sukker
Saft av 2 sitroner og 1 lime

  • Rens bærene og legg i en kjele
  • Hel over kaldt vann slik at det dekker bærene, gjerne en cm over
  • Kok opp og la koke ved svak varme i ca. 30 minutter
  • Sil saften gjennom et klede, klem saften godt ut av bærene
  • Kok opp saften med sukker og sitrussaften til sukkeret er løst helt opp, skum av underveis
  • Hell saften på varme flasker
  • Oppbevares liggende, mørkt og kjølig

Saften kan brukes som smakstilsetning i sorbeer og ostekaker eller som basis til en spennende gele. Den kan også benyttes som en frisk velkomstdrink, bland den halvt om halvt med en frisk musserende vin og ha gjettekonkurranse blant gjestene dine om hva det er…


TINDVEDBÆRGELE

Den geleen kan du lage helt naturell, eller tilsette krydder som gir smak; eksempelvis stjerneanis, 
einebær eller karve. Naturell er den god til viltretter og faktisk til smakssterke oster.

(Det er vanskelig å lage gele av tindvedbær ved og koke inn saft og sukker pga. det lave pektininnholdet i bærene, så derfor blir det best resultat om man benytter gelatin)


1 liter tindvedbærsaft
1 dl sukker
1 ss sitronsaft
10 plater gelatin

  • Legg gelatinplatene i kaldt vann
  • Kok opp saft, sukker og sitronsaft (+ eventuelt krydder)
  • Kryst vannet ut av gelatinen og rør gelatinene ut i den kokende saften
  • Ha geleen på varme rengjorte glass
  • Oppbevar i kjøleskap


Tips; Ikke bruk for store glass, det holder med 1,5 dl, da dette er noe man ikke bruker mye av om gangen.


En ypperlig gave til den som har “alt”.


EPLE – OG TINDVEDBÆRMOS


200 g eple
100 g tindvedbær
110 g sukker
½ dl vann (eller tindvedbærsaft)

  • Skrell eplet, ta ut kjernen og del i biter på størrelse med sukkerbiter
  • Rens og vask tindvedbærene fri for rusk
  • Ha eple, bær, sukker og vann i en kjele
  • Kok opp, la det hele trekke til eplebitene er møre
  • Fyll på varme glass
  • Oppbevar mørkt og kjølig 

Tips; Mosen har mye smak, bittersøt. Passer best til oster med mye smak, eller som garnityr på smørbrød med smaksrikt kjøtt.



KRYDDERSILD MED TINDVEDBÆR


Den bitre smaken på tindvedbærene gjør at den passer godt som krydder til sild. Jeg har valgt å bruke den kun sammen med løk, pepper og lake til silden.


2 stk kryddersildfileter
2 ss tindvedbær
1 liten kepaløk
2 ts hel pepper
-----
1,5 dl vann
0,5 dl tindvedbærsaft
0,5 dl 7% eddik
3 ss sukker


  • Kok lake av vann, saft, eddik og sukker
  • Avkjøl
  • Vann ut sildefiletene om dette er anvist på pakken
  • Rens og skjær løken i tynne skiver
  • Del sildefiletene 1 cm brede skiver
  • Legg sild lagvis med løk, tindvedbær og pepper i et passe stort glass
  • Hell over laken
  • Oppbevar mørkt og kjølig


Tips; Server silden med rugbrød, godt smør og øl og en god akevitt.


TINDVEDBÆRLIKØR


Bruk en rengjort flaske på som rommer ca. 7 dl
Fyll flasken halvt opp med tindvedbær
Fyll helt opp med sukker
Hell på 40 % sprit, så mye det er plass til

  • Ha kork på flasken og la den stå på kjøkkenbenken i minst 6 uker
  • Vend litt på flasken hver dag, slik at sukkeret får blande seg godt med det øvrige
  • Sil over på godt rengjort flaske og press siste rest ut av bærene (der ligger det igjen mye smak)

3 kommentarer: