fredag 5. oktober 2012

Kveitesodd





Kveita har vært en av våre mest edle fiskeslag helt tilbake til steinalderen, dette kan vi lese ut fra helleristningen på kysten av Trøndelag, Nordland og Troms. Kveita er den største av flyndrefiskene og vi finner den langs hele Norskekysten. Unge kveiter beiter på ganske grunt vann mens de store kveitene finner vi på 200 – 300 meters dyp. Kveita vokser sakte og er ikke kjønnsmoden før den er ti år gammel og er blitt over 1 meter lang. Kveitefiske er forbudt i gytetiden 20. desember til 31. mars.

Det har alltid vært mye overtro forbundet med kveitefiske, og ingen overtro blant menn uten at kvinnfolk er involvert. På jakt etter den store julekveita var det viktig at fiskerne hadde samkvem med sine kvinner rett før de dro båten ut. (I nord omtales dette fenomenet som haill). Mens kvinnfolk i båten betydde dårlig fiske. Jo større fisk jo bedre “haill” og mye ære til den som dro opp fisken for både det ene og det andre. Etter at det har blitt mer vanlig med oppdrett av kveite, så er det nå en fisk man kan finne i både fiskedisk og frysedisk året rundt. Prisen er heller ikke skyhøy, så man kan godt unne seg en god kveitemiddag utenom jul også.


KVEITESODD
(til 4 personer)
1 kg kveite
2 liter fiskekraft (denne kan du koke av skinn og bein fra kveita)
350 g gulrøtter
350 g kålrot eller hodekål
350 g poteter
150 g purreløk
Salt, pepper og krydderurter etter smak

Begynn med å rense fisken og koke kraft. Koke kraft tar litt ekstra tid, men det er absolutt verdt arbeidet.

Slik lager du fiskekraft;
Fiskeavskjær kokes opp i kaldt vann, skummes godt, tilsett salt og hel hvit pepper, gulrot, sellerirot, purreløk og løk som er vasket skrelt og kuttet i små terninger (mirepoix) og la trekke i 30 – 40 minutter.
 OBS fiskekraft må aldri koke i mer enn 40 minutter, da får du limsmak på krafta.

Tilberedning av soddet
  • Vask og skrell poteter og grønnsaker og del i terninger (ca.1,5 x 1,5 cm)
  • Sil fiskekraften og ha den i en kjele, tilsett grønnsakene og kok de så vidt møre
  • Del fisken i grove biter, legg de oppi soddet, la trekke i 7 – 8 minutter
  • Smak til med salt og pepper
  • Klipp timian eller gressløk og ha over rett før servering

Kveitesodd serveres med flatbrød eller nybakt grovbrød og godt smør.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar