lørdag 22. september 2012

En gjærdeig – tre bakverk


2 hverdagsbrød, 1 brytebrød med, urter valnøtter og olivensalt + grove “grissinis” med urter.

Ingredienser
1 kg hvetemel
500 g sammalt rug, grov
300 g sammalt hvete grov
1 dl havregryn
1 dl kruskakli
3 ss linfrø
12 dl vann
50 g gjær
1 dl olivenolje
1 ss honning
2 ts salt
----
2 ss finhakka friske urter etter smak – vi har brukt basilikum, oregano, timian og persille (til brytebrød og grissinis)
En liten neve hakka valnøtter og olivensalt (til å strø over brytebrødet)

Tilberedning
Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin (hold igjen litt hvetemel)
Tilsett vann, olje og honning
Elt deigen i 4 minutter på lav hastighet, skru opp farten og elt i 4 minutter til
Vei opp 1700 g av deigen som du tar til sides i egen bolle, sett til forhev på lunt sted til dobbel størrelse
Elt de finhakka urtene inn i resten av deigen, sett til forhev






Hverdagsbrød:
Vei opp to emner a’ 850 g til hverdagsbrød og kna de godt og bak ut til brødform. Smør formene og legg brødene i, lag snitt på toppen med en kvass kniv – sett til etterhev. Brødene er ferdig hevet når du trykker en finger lett mot overflaten og “søkket” etter fingeren holder seg.
Stek ved 225 grader i ca. 1 time, ta ot av formen og avkjøl på rist






Brytebrød
Smør en springform (22 cm), legg bakepapir i bunnen
Ta 1300 g av deigen med urter og del opp i 16 emner a’ ca. 80 g.
Bak ut til runde glatte boller som du legger jevnt i springformen
Etterhev på samme måte som brødene
Pensle med egg og dryss over nøtter og salt
Stek ved 225 grader i 15 – 17 minutter
Ta ut av formen og avkjøl på rist.









Grissinis
Kle et stekebrett med bakepapir
Ta resten av urtedeigen og del opp i emner a 40 g.
Trill lange “pølser” som når over stekebrettet
Etterhev
Stek ved 225 g i ca. 8 – 10 minutter
Åpne ovnen og skru av varmen og la brødene ligge å tørke
Disse skal bli sprø og gode – knall godt til supper

2 kommentarer:

  1. Så smart å lage forskjellige ting av samme deig :) Til hverdagsbrødene; hvor store former brukte du?

    Fortsatt god helg

    Beate

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Beate :-)

      Takk for ditt spørsmål.

      Jeg brukte 2 liters former - da blir ikke brødene større enn forma, ønsker du høye brød kan du med fordel bruke 1,5 liters former.

      Lykke til :-)

      Vh Janne

      Slett