tirsdag 18. september 2012

Epleterte

Høsten byr på mange smakfulle epledesserter


Søt paideig

200 g siktet hvetemel
25g malte mandler (kan sløyfes)
80 g melis
1 krm salt
120 g kaldt smør i terninger
1 egg


  • Smuldre mel, melis, mandler og smør i en bolle for hånd eller foodprossesor. 
  • Tilsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i foodprossesoren. 
  • Pakk deigen inn i plast og la den hvile i minst 4 timer i kjøleskapet, gjerne natten over.
  • Forvarm ovnen til 160 grader.
  • Kjevle deigen til ca 3 cm tykk leiv. smør en terteform og legg leiven i formen slik at den dekker bunn og kant.
  • Bruk en gaffel og prikk bunnen for at den ikke skal blåse seg opp under steking 
  • Sett tertebunnen i fryseren til deigen er hard, ca 30 minutter.
  • Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørkede erter eller linser. dette for at deigen ikke skal skli ned langs sidene under steking.
  • Stek deigen i 10 minutter, fjern erter og bakepapir. la bunnen steke i ytterligere 10 minutter til den er gyllen. 
  • La den avkjøles

Fyll

vaniljekrem

2 epler
0,5 dl sukker
2 ss rom
1 ss smør

  • Skrell eplet, stikk ut kjernehuset og skjær eplet i skiver
  • Varm smør, sukker og rom i en stekepanne
  • Ha i epleskivene og stek til de blir karamelliserte
  • Legg et lag vaniljekrem i bunnen og ha eplene på toppen
  • Stek i 10-15 min 

Serveres lun eller kald med krem eller vaniljeis

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar