Høsten byr på mange smakfulle epledesserter |
Søt paideig
200 g siktet hvetemel
25g malte mandler (kan sløyfes)
80 g melis
1 krm salt
120 g kaldt smør i terninger
1 egg
- Smuldre mel, melis, mandler og smør i en bolle for hånd eller foodprossesor.
- Tilsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i foodprossesoren.
- Pakk deigen inn i plast og la den hvile i minst 4 timer i kjøleskapet, gjerne natten over.
- Forvarm ovnen til 160 grader.
- Kjevle deigen til ca 3 cm tykk leiv. smør en terteform og legg leiven i formen slik at den dekker bunn og kant.
- Bruk en gaffel og prikk bunnen for at den ikke skal blåse seg opp under steking
- Sett tertebunnen i fryseren til deigen er hard, ca 30 minutter.
- Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørkede erter eller linser. dette for at deigen ikke skal skli ned langs sidene under steking.
- Stek deigen i 10 minutter, fjern erter og bakepapir. la bunnen steke i ytterligere 10 minutter til den er gyllen.
- La den avkjøles
Fyll
vaniljekrem
2 epler
0,5 dl sukker
2 ss rom
1 ss smør
- Skrell eplet, stikk ut kjernehuset og skjær eplet i skiver
- Varm smør, sukker og rom i en stekepanne
- Ha i epleskivene og stek til de blir karamelliserte
- Legg et lag vaniljekrem i bunnen og ha eplene på toppen
- Stek i 10-15 min
Serveres lun eller kald med krem eller vaniljeis
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar