kallenavnet "fjellets gull" kommer nok fra den rød-oransje fargen som får disse bærene til å se ufattelig delikate ut og kan se ut som gullmynter som ligger langs myrene på fjellet. Sesongen for multer er fra midten av juli til den første frostnatta. Multekart, altså før multene blir modne er idag ulovlig å plukke i Norge.
"historien rundt den første anmeldelsen mot en multekartplukker her i Norge. Det var rett etter at regelen ble innført at et ektepar i 40- 50- årene i lengre tid hadde ventet på at multene skulle bli modne. Bærene det snakkes om lå tett i tett på ei myr ca. 50 meter fra hytta de eide. En formiddag kona så ut av vinduet fikk hun se en person i aktivitet ute på multemyra. Etter å ha forstått hva som skjedde var hytte- eierne raskt på pletten, men det var for sent. Myra stod der tom for kart, og de 3 - 4 literne i mannen's bøtte levnet ingen tvil."
Multesuppe
Ingredienser:
500 g multer
5 dl vann
150 g sukker
1 kanelstang – eller en stjerneanis
1 cl konjakk
- Ha alt i en kjele og kok opp, la det koke til sukkeret har løst seg opp - ikke lenger.
- Suppen serveres lun eller kald med en skje pisket fløte tilsatt litt seterrømme.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar