lørdag 29. september 2012

Rocka Fårikål


VI ROCKER OPP NASJONALRETTEN!

Øl er vanlig drikke til fårikål, så hvorfor ikke koke fårikålen i øl? Så vi gjorde nettopp det; bytta ut vannet med en blanding mellom pils og bayer, la mandelpotetene i bunnen på kjelen og resten i lag oppå, helte på ølet og lot det koke til kjøttet var mørt. Og smaken - står til gull! Potene får en fantastisk konsistens og smaken på kålen ble uovertruffen. 

Fårikål er ikke en gammel rett i historisk sammenheng, selve navnet er beskrevet først i slutten av 1800-tallet. Før den tid var navnet på denne retten “Nedlagt kål i kjøtt” eller “nedlagt kål på fårekjøtt”, og av det kan vi forstå at det var kålen som var hovedingrediensen. Historien forteller også at mange betraktet kål som grisemat og ikke ville spise det. Ordet får er ikke norsk, men dansk. I Norge var navnet smale eller sau. Uansett, denne retten har blitt en slager! Og den smaker faktisk aller best etter et par oppvarminger.

Fårikålens festdag! Denne dagen har vært feiret siste torsdag i september siden 1997, en ny tradisjon som vi oppfordrer til å ta vare på.

Ingredienser:

2 kg fårekjøtt eller lammekjøtt med bein, gjerne lammebog
2,5 kg hodekål
15 svarte, hele pepperkorn
½ dl hvetemel (kan sløyfes)
salt etter smak
3 dl øl - 2 dl bayer og 1 dl pils (bruk så mye at det dekker potetene)
Mandelpoteter

Framgangsmåte:
  • Hodekålen deles i skalker/båter
  • Legg potetene i bunnen på kjelen
  • Legg kjøtt og kål lagvis i en kjele 
  • Dryss hvetemel, salt og hel pepper mellom lagene
  • Hell på øl og la det hele koke til kjøttet er mørt, det kan gjerne ta ca. 2 timer, alt etter hvilken kvalitet det er på fårekjøttet
  • Pass på så det ikke koker tørt, se til at potetene er dekt med væske. Det kan bli nødvendig å etterfylle
  • Skum av overflødig fett og skum som legger seg på toppen
PS. På Østlandet er det ikke vanlig å strø mel mellom lagene når det kokes fårikål, mens det blir mer mel mellom lagene dess lenger nord i landet du kommer.

1 kommentar:

  1. potet i bunnen ? den var ny, potene vil vel bli helt moset etter at de har kokt i 2-3 timer ?

    SvarSlett