Høsten er høysesong for lam og vi kan ikke la høsten gå uten å kose oss med
noen gode middager av lam med godt tilbehør. Det er tid for ferskt lammekjøtt, og lam er så mye mer
enn fårikål (selv om det er fantastisk godt).
“Lammene beiter
i grønne lier og høye Lofotfjell og kan
også treffes ruslende på en av Lofotens mange vakre, hvite strender. Lammet er
etterspurt for den reine midnattsolbleika ulla, og for det nydelige kjøttet som
er kåret til Norges beste – naturlig smakstilsatt av viltvoksende urter,
friskt, grønt gress og sjøsalt tang i fjæra” Lofortkokken Mareno Storeide
Filètgodt av Lofotlam
2 kg lammesadel
Til saus:
2 gulrøtter
1 løk
litt purreløk
litt sellerirot
Salt, pepper
Einebær
Rognebærgele
Evt. Ingefær
- Skjær ut indre- og ytrefiletene. Fjern sener og kytt tynne snitt på tvers i fettlaget på ytrefileten.
- Gni filetene inn med pepper og litt sennep.
- Kutt opp beina og kutt grønnsakene i små biter. Brun beina og grønnsakene. Hell over kaldt vann (nok til at beina dekkes med vann)og kok opp. Fjern skum underveis og etterfyll vann ved behov. La krafta småputre i tre timer. Sil og kok ned til halv mengde.
- Lag jevning av 60 g smør og 70 g hvetemel pr liter kraft. Spe med krafta og rør kraftig. Smak til sausen med pepper, salt, rognebærgele, einebær og evt. litt ingefær. Sil sausen og tilsett 2 dl creme fraiche.
- Brun filetene raskt i varm panne og steik ytrefiletene videre i steikeovn på 180 grader i 12 – 15 minutter. La filetene hvile i 5 minutter før du skjærer de i ca. 1 cm tykke skiver.
- Anrettet kjøttet med saus over og server med wokede grønnsaker og bakte poteter med en rømmeklatt.
Trykk her for å se boken: EN SMAK AV LOFOTEN
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar