Når en skjærer frossent reinkjøtt opp i tynne skiver, sier man at man skaver reinkjøtt.
Før fryseboksens tid ble mye av reinsdyrkjøttet oppbevart ute i naturens egen fryseboks. Når kjøttet skulle brukes ble ofte hele stykker som lår og boger hengt opp over bålet i lavvoen. Dette førte til at kjøttet ble røkt samtidig som det tinte.
Reinskav ble laget ved at man skavet tynne skiver av kjøttet som hang over bålet rett ned i gryten og ble stekt sammen med løk. Deretter helte man på vann og smakte dette til med salt og pepper. Det hele trekkes på svak varme til kjøttet er mørt. Det var også vanelig å legge poteter i skiver på toppen av reinskavet slik at de ble kokt samtidig som reinskavet.
700 g reinskav
100 g bacon
1 stor løk
100 g sjampinjong
1 ss smør
1 ss hvetemel
2 dl seterrømme
3 dl fløte
1 ss tyttebærsyltetøy
4 stk einebær
salt
pepper
Noen hemmelige ingredienser: Hvitløk, rognebærgele, tyttebærgele, geitost, hakket timian eller rosmarin.
Framgangsmåte:
Server retten med potetmos, rosenkål og nyrørte tyttebær.
Framgangsmåte:
- Stek og brun reinskav i stekepanne eller rett i ei jerngryte sammen med bacon, løk og sjampinjong
- Ha i knuste einebær og pepper og la det surre med en liten stund for å få ut mer av de gode smakene
- Ha i melet og rør det inn
- Hell så på fløte og rømme og tyttebærsyltetøy og la det hele småkoke til kjøttet er mørt
- Smak til med salt og pepper
Server retten med potetmos, rosenkål og nyrørte tyttebær.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar